Eşler Arası Ağlar: Peer-to-Peer (P2P) Nedir?

SorularEşler Arası Ağlar: Peer-to-Peer (P2P) Nedir?
AvatarCoinFinans Staff sordu 3 yıl önce
Eşler Arası Ağlar: Peer-to-Peer (P2P) Nedir?
1 Cevap
Best Answer
AvatarCoinFinans Staff cevaplandı 3 yıl önce

Eşler arası pazar yerleri, kripto endüstrisinin temel parçalarından biridir – bunlar nelerdir ve insanlar neden merkezi borsalar yerine bunları kullanıyor?

Peer-to-peer‘ın kısaltması olan P2P ağları, ticari amaçlarla ilk kez konuşlandırıldıkları 1980’lere dayanan dağıtılmış ağ uygulamaları türleridir. Bununla birlikte, kavram, 1999 yılında üniversite öğrencisi Shawn Fanning’in Napster adlı bir müzik paylaşım hizmeti yaratmasıyla halka tanıtıldı.

Servis hızla telif hakkıyla korunan şarkıların izinsiz paylaşımı için bir merkez haline geldi, ancak iki yıl sonra Napster, Amerikan müzik endüstrisinden gelen bir dava sonucunda milletvekilleri tarafından kapatıldı. Bu, boşluğu doldurmak ve merkezi olmayan ağların gelişimini daha da ileri götürmek isteyen yeni nesil P2P hizmetlerine yol açtı.

Bugün, P2P modeli web arama motorlarında, çevrimiçi pazarlarda, akış platformlarında, P2P blok zincirlerinde ve IPFS (Gezegenler Arası Dosya Sistemi) web protokolünde kullanılmaktadır. Bununla birlikte, P2P modeli aynı zamanda blockchain teknolojisinin merkezinde yer alıyor ve kripto para birimlerinin ortaya çıkmasıyla yeni bir kullanım alanı bulmuştur.

Eşler Arası Ağlar Nedir?
Eşler arası bir ağ, merkezi bir sunucuya ihtiyaç duymadan birbirleriyle iletişim kurabilen, düğümler olarak da bilinen iki eş arasındaki merkezi olmayan bir iletişim modelidir. Bir ekme makinesinin istekte bulunduğu ve bir kurucunun isteği yerine getirdiği ekici / leecher (veya istemci / sunucu) modelinin aksine, P2P ağ modeli, her bir tarafın hem bir ekici hem de bir leecher olarak işlev görmesine izin verir. Ağ, oluşturulduktan sonra katılımcılar tarafından bir aracı yardımı olmadan dosya paylaşmak ve depolamak için kullanılabilir.

P2P Ağları Nasıl Çalışır?
Eşler arası model, dağıtılmış bir bilgisayar ağı tarafından korunur. Her düğüm, hem sunucu hem de istemci görevi gören dosyaların bir kopyasını tuttuğundan, bu bilgisayarların bir sunucusu veya merkezi yöneticisi yoktur. Bu nedenle, her düğüm diğer düğümler için dosya yükleyebilir veya bunlardan dosya indirebilir. Bu düğümler, verilerini merkezi bir sunucu yerine depolamak için kendi sabit sürücülerini kullanır.

Her düğümün dosyaları depolamak, iletmek ve almak için ortak yetenekleri olduğundan, P2P ağları daha hızlı ve daha verimli olma eğilimindedir. Tek bir arıza noktasının bulunduğu geleneksel mimarilerin aksine, bir P2P ağı, onu siber saldırılara karşı son derece dirençli kılan dağıtılmış bir mimariye sahiptir.

P2P ağ türleri
P2P ağları mimari farklılıklarına göre kategorize edilebilir. Aşağıda üç ana kategori açıklanmıştır.

Yapılandırılmamış P2P Ağları
Yapılandırılmamış bir P2P ağında, düğümler rastgele bağlanır ve iletişim kurar. Düğümler sıklıkla ağa katılıp ağdan ayrıldığından, bu sistemler yüksek kayıp etkinliği için en uygun olanıdır. Örneğin, yapılandırılmamış bir P2P ağına yerleştirilen bir sosyal platform, kullanıcılar ağa sık sık katılmayı veya ağdan ayrılmayı seçebildiğinden, onu verimli bir şekilde kullanabilir.

Bu tür ağların kurulması kolaydır; ancak, arama sorguları tüm ağa gönderildiği için yüksek CPU ve bellek kullanımı gerektirirler. Bu nedenle, aradığınız şey bilgisayarların yalnızca% 5’ine sahipse, bu biraz zaman alabilir.

Yapılandırılmış P2P Ağları
Öte yandan, yapılandırılmış ağlar, veriler yaygın olarak bulunmasa bile düğümlerin verimli bir şekilde arama yapmasına izin verecek şekilde düzenlenmiştir. Çoğu durumda, bu ağlar, düğümlerin karma işlevlerini kullanarak veri aramasına olanak tanıyan dağıtılmış bir karma tablo (DHT) uygular. Yapılandırılmış ağlar trafiği verimli bir şekilde yönlendirebilirken, daha yüksek kurulum ve bakım maliyeti gerektirirler ve daha merkezi olma eğilimindedirler.

Hibrit P2P Ağı
Karma bir ağ, eşler arası ve istemci / sunucu modelini tek bir platformda birleştirir. Ağ, merkezdeki kaynakların konumlarına ilişkin verileri içeren bir dizin sunucusu kullanır ve bu sunucuyu aramalar için kullanır. Yapılandırılmış bir ağ tarafından sağlanan merkezileştirme işlevi ve yapılandırılmamış bir ağ tarafından sağlanan düğüm eşitliği, hibrit ağ üzerinde ödünleşmeler yapmaktan sorumludur. Nispeten, belirli arama sorguları merkezi bir işlevsellik gerektirdiğinden, ancak aynı zamanda merkezi olmayan ağlardan da yararlanabildiğinden, bu tür ağlar benzerlerinden daha iyi performans gösterir.

Blockchain’de P2P Kullanımı
Blockchain kavramı, asırlık güven sorununu ele almak için geliştirilen sanal bir para birimi olan Bitcoin teklifinin bir parçası olarak 2008 yılında popüler hale getirildi. Bitcoin yaratıcısı Satoshi Nakamoto, bunu bankalar olmadan bir P2P dijital para biçimi yaratmak amacıyla oluşturulmuş “eşler arası elektronik nakit sistemi” olarak tanımladı.

Altta yatan blok zinciri teknolojisi, P2P ağlarının gücünü kullanır ve paylaşılan ve güvenilir bir işlem defteri sağlar. Dağıtılmış bir defter teknolojisi olarak blok zinciri, işlemleri göndericileri ve alıcıları gösteren değişmez bir zaman damgalı dijital blok olarak kaydeder. Hiçbir merkezi otorite, blok zinciri ağlarını yönetmez ve yalnızca katılımcılar birbirleri arasındaki işlemleri doğrulayabilir. Teknoloji, kişilerin ve kurumların katılımcılara güvenmeden çıktıya güvenmesine izin verir. Bu yeni dağıtılmış veri depolama ve yönetim biçimi, tüm işlemleri ve etkinlikleri halka açık bir şekilde kaydeden dijital bir defter görevi görür.

Blockchain, İşlem Verilerini Nerede Depolar?
Bir blok zincirindeki veriler, tipik bir veritabanından çok farklı şekilde yapılandırılmıştır. Bir veritabanı bilgileri tablolarda saklarken, bir blok zinciri verilerini bloklar halinde yapılandırır. Bu bloklar, ağda gerçekleşen her bir işlemi eklemek için belirli bir depolama kapasitesine sahiptir. Bir blok doldurulduktan sonra, yeni işlemler eklemek için önceden doldurulmuş bloğa yeni bir blok eklenir ve böylece blok zinciri adı verilen bir blok zinciri oluşturulur.

Bu nedenle, blok zincirleri merkezi değildir ve bu nedenle merkezi bir yerde depolanmaz. Bunun yerine, ağda yer alan düğümlerde veya bilgisayarlarda saklanırlar. Her düğüm, blok zincirinin veya başka bir deyişle ağ üzerinde yapılan işlemlerin bir kopyasına sahiptir. Böylece sistem, ağa katılan her bir düğüm tarafından yedeklenir.

Blockchain’in Sahibi Kim?
Kimse teknolojiye tamamen sahip değil, ancak belirli ve bazı blok zincirleri birkaç kuruluşa ait olabilir. Teknoloji genellikle Bitcoin ile ilişkilendirilse de, blok zincirinin arkasındaki fikir, Stuart Haber ve W. Scott Stornetta’nın çalışmalarına 1991 yılına kadar izlenebilir.

Ancak, blockchain teknolojisini kimin getirdiği önemli değil çünkü bu bir protokoldür. Bir blockchain uygulamasının sahipliğini talep edebilirsiniz, ancak teknik olarak teknolojinin kendisine sahip olamazsınız.

P2P Kripto Borsası Nedir?
P2P kripto borsaları, kullanıcıların başka bir kullanıcıyla doğrudan alım veya satım yapmasına izin verir. Bir siparişi işlemek için KYC’yi tamamlamanız gereken merkezi borsaların aksine, çoğu P2P borsası sizden kimlik doğrulaması istemeden kripto para göndermenize / almanıza izin verir. Ayrıca, P2P modeline dayalı borsaların, merkezi borsalarda olduğu gibi tek bir hata noktası yoktur.

P2P Borsaları Nasıl Çalışır?
Bir kullanıcı genellikle kimlik doğrulamasından geçmek zorunda kalmadan borsaya kaydolabilir. Kayıt, sadece bir e-posta adresi ve bir şifre gerektirir. Kaydolduktan sonra, bir kullanıcı platformdaki bireyler tarafından yayınlanan farklı alım ve satım tekliflerinden geçebilir. Her teklifin farklı ödeme seçenekleri, farklı bir oranı ve genellikle minimum veya maksimum satın alma tutarı vardır. Bir alıcı, bir teklif seçebilir ve bir işlem ayarlamak için satıcıyla iletişime geçebilir. Satıcıysanız, kabul edilen ödeme yöntemini ve ilgili herhangi bir ücreti gönderebilirsiniz. Genel olarak, P2P kripto borsaları, platformun güvenliğini sağlamak için kullanıcılardan kripto para birimlerini veya diğer teminatları yatırmak için bir emanet hesabı kullanır.

Popüler P2P Borsaları

Paxful
Paxful, Bitcoin alıcılarını ve satıcılarını birbirine bağlayan bir P2P pazar yeridir. Borsa, banka havalesi, çevrimiçi cüzdanlar, hediye kartları, nakit ödemeler, banka / kredi kartları, kriptolar ve varlıklar dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere 300’den fazla Bitcoin satın alma yolu sunar. Paxful’a dünya çapında üç milyondan fazla kullanıcı güveniyor olsa da, bütünlüğü satıcının dürüstlüğüyle karıştırılmamalıdır. Değişim, sadece bir pazar yeridir. İşlem yapmadan önce satıcının itibarına dikkat etmelisiniz. Bununla birlikte, borsa, Bitcoin işlemleri için güvenli bir emanet hizmeti sunuyor ve bu da dolandırılmayı zorlaştırıyor. Ayrıca kullanmak için Paxful hesabınızı bir kimlik ile doğrulamanız gerekir.

Ücretler: Satıcılar için% 1; alıcılar için ücret yok

LocalBitcoins
LocalBitcoins, alıcıların ve satıcıların manuel olarak eşleştirmek yerine doğrudan iletişim kurmasını sağlayan bir P2P kripto değişimidir. Satıcıları, PayPal, banka havalesi, SEPA, Skrill vb. Gibi çok çeşitli ödeme seçenekleri sunar ve platform, emanet hizmeti, oturum açma koruması ve 2FA (isteğe bağlı) gibi önlemleri kullanarak ticareti güvence altına alır. 2019’dan itibaren LocalBitcoin, farklı miktarlarda Bitcoin ile etkileşim (ticaret, satın alma, gönderme) için bazı kimlik doğrulaması göndermenizi gerektiriyor.

Ücretler: Satıcılar için% 1: alıcılardan bilgi yok

Binance P2P
Binance P2P, Binance ekosisteminde alıcıları ve satıcıları birbirine bağlayan eşler arası bir pazardır. Borsa, kullanıcılarını korumak için bir emanet hizmeti sunar ve WeChat, Alipay, banka havalesi ve QIWI kullanarak ticareti destekler. Diğer P2P borsalarının aksine Binance, ticarete başlamadan önce kimlik doğrulamasını tamamlamanızı gerektirir. Platform, Bitcoin, Binance Coin, Ethereum, EOS ve Tether dahil olmak üzere çok çeşitli kripto para birimlerini desteklemektedir.

Ücretler: Hem alıcılar hem de satıcılar için sıfır ücret

HODL HODL
Bu P2P gözetim dışı kripto para birimi değişimi, alıcılara ve satıcılara fonlarını tutmadan doğrudan hizmet sağlar. Bunun yerine, HODL HODL, kullanıcılarını dolandırıcılardan korumak için çok kanallı bir emanet kullanır. Borsa, kullanıcılarına 215’den fazla ödeme yöntemi sunmaktadır. Hizmetleri ABD dışında dünyanın her yerinde mevcuttur. Kullanıcıların yalnızca kayıt yaptırarak teklif oluşturabildikleri için KYC veya AML prosedürlerinden geçmeleri gerekmez.

Ücretler: Sözleşme tutarının% 0,6’sı, yani kullanıcı başına% 0,3

Bisq
Başlangıçta “Bitsquare” olarak bilinen Bisq, kullanmadan önce indirilmesi gereken bir masaüstü programıdır. HODL HODL’ye benzer şekilde Bisq, kullanıcıların KYC ile kimliklerini doğrulamadan hesaplara kaydolmalarına da izin verir. Bisq’deki her işlem, adil ticareti sağlamak için hem satıcılardan hem de alıcılardan bir depozito gerektirir. Kullanıcılar, Perfect Money, OK Pay, Alipay ve Zele gibi farklı yöntemlerle güvenlik yatırabilir.

Ücretler: Ücretler işleme göre değişir

CevaplaEşler Arası Ağlar: Peer-to-Peer (P2P) Nedir?
Başa dön