GPU Madenciliği Nedir?

SorularGPU Madenciliği Nedir?
AvatarCoinFinans Staff sordu 3 yıl önce
GPU Madenciliği Nedir?
1 Cevap
Best Answer
AvatarCoinFinans Staff cevaplandı 3 yıl önce

Kripto para birimlerini birçok farklı şekilde, birçok farklı türde donanımla madencilik yapabilirsiniz – burada, GPU madenciliğinin ayrıntılarına giriyoruz.

Kripto madenciliği veya bazılarının dediği gibi “kripto madencilik” bugün kripto alanında çok popüler bir konudur. Bununla birlikte, madencilik yeni bir şey değil – açıkça Bitcoin’in 2009’da piyasaya sürülmesinden bu yana var, çünkü madencilik, yeni Bitcoin’in nasıl yapıldığı!

Kripto madenciliği, kripto para birimlerini ödül olarak almak için bilgisayarların kullanılması yoluyla karmaşık kriptografik denklemlerin çözülmesini içerir. Bu karmaşık kriptografik denklemlerin çözümünde kullanılan bilgisayar kaynağı, madenciliğin türünü belirler.

Kripto madenciliğinin en temel biçimi, bir uygulamaya özgü entegre devrenin (ASIC), merkezi bir işlem biriminin (CPU) hesaplama gücüyle madenciliği içerir. Ancak günümüzde bir GPU veya grafik işleme birimi ile kripto para madenciliği yapmak da mümkündür.

GPU Madenciliği Nedir?
GPU madenciliği, bir blok zincirindeki elektronik işlemleri doğrulamak için karmaşık matematik problemlerini çözmek için bir oyun bilgisayarının grafik işlem biriminin kullanılmasını içerir.

Normalde, bir kripto para birimi madenciliği yapmak için, dijital paraların iş kanıtı (PoW) madenciliğini destekleyen bir blok zinciri mimarisi üzerine inşa edilmesi gerekir. Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Monero (XMR), Litecoin (LTC) ve Dogecoin (DOGE) gibi kripto para birimleri, madencilik yapılabilen madeni paralara örnektir.

NVIDIA GeForce GTX 1070: En Popüler Madencilik GPU’su
Piyasalarda çok sayıda farklı grafik kartı varken, kripto madenciliği için kullanılan kartlar, video işleme için değil, özellikle oyun için tasarlanmış kartlardır. NVIDIA ve AMD gibi GPU üretim şirketlerinin hisseleri, madenciler bilgi işlem güçleriyle kripto para kazanmaya çalışırken hızla yükseldi. NVIDIA GeForce GTX 1070, her iki elektrik kullanımını da göz önünde bulundurarak en popüler madencilik teçhizatlarından biridir, ancak kendi araştırmanızı yaparsanız sizin için işe yarayabilecek başka modeller de vardır.

Önceden dizüstü bilgisayarınızla evde Bitcoin ve diğer kripto para birimleri madenciliği yapılıyor olsa da, madenciliğe olan ilginin artması ve Bitcoin ödül yarıları nedeniyle bu artık çoğu kripto için bir seçenek değil. Grafik kartlarının ve özel madencilik teçhizatlarının kullanımı da dahil olmak üzere çoğu madencilik işlemi, artık katılımcıların hesaplama güçlerini daha hızlı bir şekilde elde etmek için büyük bir grupta birleştirdiği ortak havuzlarda gerçekleştiriliyor. Ödüller, para biriminin bir bloğu çıkarıldıktan sonra madencilere dağıtılır.

Paylaşılan bir havuzdaki tüm katılımcılar, katkıda bulundukları hesaplama gücüne bağlı olarak karlardan pay alırlar. Bu şekilde, bireysel bilgisayarlar, blok ödülü olan hazineyi aramak için para alan bir madendeki işçileri temsil eder.

GPU Madenciliği Nasıl Çalışır?
GPU madenciliği, Bitcoin’in önceki yüksek seviyelerini geçip 20.000 $ ‘ın biraz altında (Ocak 2021’de ulaşacağının yarısından biraz daha azı) zirveye ulaşmasının ardından 2017’de sıcak bir konu haline geldi. O zamandan beri, dünyanın her yerinden bireyler, kripto blok ödüllerinden paylarını almak için en iyi GPU’ları aradılar.

Bilgisayarlar tarafından çözülen karmaşık matematik işlevleri genellikle SHA-256 hash işlevleridir. Madencilikte bilgisayar, şifrelenmiş matematiksel bir algoritma olan SHA-256’yı alıp bir çıktıya dönüştürüyor. Çıktı her zaman 256 bitlik bir sayıdır.

Sha-256 Hash İşlevi
Bilgisayarlar tarafından çözülen SHA-256’da şifrelenmiş sorunlar, bir blok zinciri ağını “çifte harcama” yapmak isteyen saldırganlardan korumak için gerekli olan elektronik ödemelerin ve algoritmaların ayrıntılarıdır. Blok zinciri ağının güvenliğine katılmak için madenciler kripto paralarla ödüllendiriliyor.

Hesaplama problemi madencilik kartıyla çözüldüğünde, ürün hash adı verilen görünüşte rastgele 64 karakterlik bir çıktıdır. Bitcoin ağında madenciler, yaklaşık on yedi sıfırla başlayan bir hash bulmalıdır. Bu numarayı almak için, bir bilgisayarın birkaç kez denemesi gerekir.

Karma bulunduğunda, blok kapatılır ve madenci / madenci havuzu, yeni oluşturulan Bitcoin ve işlem ücretleri ile ödüllendirilir. Herhangi bir blok zincirinde, hash oranı, bir madencinin gelip bir hash bulduğu hızdır. Karma oranı giga karmalarında (GH / s) ölçülür.

GPU Madencilik Algoritmaları
Farklı blok zincirleri üzerine inşa edilmiş farklı kripto para birimleri olduğu gibi, farklı kripto para birimi madenciliği algoritmaları da mevcuttur. Hash (madenciliğin ürünü), farklı blok zinciri türlerinde farklılık gösterir.

Bir karma algoritma, herhangi bir rasgele boyuttaki verileri sabit boyuttaki bir karma ile eşleştiren bir şifreleme karma işlevidir. Bu matematiksel işlevler, verileri sabit bir boyutta yoğunlaştırır. Daha küçük oldukları için, bir bilgisayarın karmaları hesaplaması ve dosyalardaki veya veri dizisindeki sorunları çözmesi daha uygundur.

GPU madenciliğini destekleyen mevcut hash algoritmaları aşağıdaki gibidir.

SHA-256 Algoritması:
Kriptografik karma algoritma olarak da bilinen SHA-256, kriptografik bir işlevdir. SHA-256 algoritmaları, 512 bitlik bir mesaj bloğu ve 256 bitlik bir ara hash değeri üzerinde çalışır. SHA-256 algoritması için karma oranı, gigahashes (GH / s) cinsinden ölçülür.

Bir SHA-256 algoritması madenciliğinin ürünü, metin dizeleri için 32 baytlık (256 bit) bir imzadır. Blok süresi 6 ila 10 dakika arasında değişir. Bitcoin (BTC), Bitcoin Cash (BCH), Terracoin (TRC) ve Peercoin (PPC), SHA-256 algoritmasına dayanmaktadır.

Scrypt Algoritması:
Scrypt hash işlevi, Litecoin (LTC) tarafından daha fazla güce aç SHA-256 algoritmasına alternatif olarak kullanılır. Scrypt algoritmasını çözmek, SHA-256 algoritmasından çok daha hızlıdır. Scrypt algoritmasının hash oranı, kilohash (KH / s) cinsinden ölçülür.

Scrypt, Colin Percival tarafından Tarsnap çevrimiçi yedekleme hizmeti için oluşturulan parola tabanlı anahtar işlevleri üzerinde çalışır. Bu algoritma, RAM konumlarında depolamak için birçok sözde rasgele sayı oluşturur ve bu da bir ağ üzerinde büyük ölçekli donanım saldırılarının gerçekleştirilmesini neredeyse imkansız hale getirir.

Scrypt, ilk olarak Tenebrix’te ArtForz adlı anonim bir programcı tarafından kripto para biriminde uygulandı, ardından kısa bir süre sonra Fairbrix ve Litecoin.

Scrypt işlevinin blok oluşturma süresi, birçok kripto para birimi için 2,5 dakikadır. Sonuç olarak, bilgisayarların GPU’larında gerçekleştirilebilirler. Dogecoin (DOGE), Latium (LAT) ve Bitmark (BTM), Scrypt algoritmasına dayanan diğer bazı kripto para birimleridir.

X11 Algoritması:
Bu, GPU’lar için enerji açısından en verimli madencilik algoritmasıdır. X11 Algoritması ile GPU’lar% 30 daha az watt ile çalışabilir. Bu algoritmayı uygulayan iş kanıtı blok zincirleri, on bir karma algoritma dizisi üzerinde çalışır.

Bu algoritma, 2014 yılında, özellikle Evan Duffield tarafından ASIC madenciliğine dirençli olması için yapılan Darkcoin protokolünde (daha sonra Dash olarak yeniden adlandırıldı) uygulandı.

X11 Algoritmasının karma oranı megahash (MH / s) cinsinden ölçülür. X11 algoritmasını kullanan kripto para birimlerinden bazıları Dash (DASH), StartCoin (START), CannabisCoin (CANN) ve XCurrency (XC).

Ethash Algoritması:
Ethash Algoritmasını uygulamak için en iyi bilinen kripto para birimi, bu algoritmanın başlangıçta kendisi için oluşturulduğu kripto olan Ethereum’dur (ETH). DaggerHashimoto, Vitalik Buterin ve Ethereum ekibi tarafından ASIC’e dirençli olacak şekilde tasarlanan Ethash algoritmasının ilk sürümünün adıydı.

DaggerHashimoto, diğer iki algoritmanın birleşimidir. İlki, Dagger algoritması, Scrypt gibi bellek yoğun algoritmalara bir alternatif olarak oluşturuldu. Ancak, Dagger, paylaşılan bellek donanımı hızlandırmasındaki baskıya açıktır. Hashimoto algoritması, IO’ya bağlı olarak ASIC direncine ulaşmak için tasarlanmıştır.

DaggerHashimoto algoritması için karma oranı megahash (MH / s) cinsinden ölçülür. Buna dayanan popüler kripto para birimleri arasında Ethereum, Ethereum Classic ve Expanse bulunur.

GPU Madencilik Yazılımı
GPU donanımı, madencilikteki denklemin yalnızca bir parçasıdır. Bir GPU’dan en iyi şekilde yararlanmak için, en iyi sonuçları elde etmek için eşit derecede iyi ve optimize edilmiş bir madencilik yazılımına ihtiyacınız olacaktır.

GPU’lar için mevcut olan en iyi madencilik yazılımlarından bazıları şunlardır.

Claymore Madenci
Claymore madencisi en verimli Ethash GPU madencilerinden biriydi, ancak Ethereum DAG dönemi 384’e ulaştığında artık çalışmıyordu, çünkü geçmiş 385 çağını desteklemiyordu. DaggerHashimoto algoritması, DAG dosyasını her 30.000 blokta bir artırarak bir çağ oluşturur – bu artış daha sonra madencilik için gereken GPU bellek gereksinimlerini artırır.

Claymore yazılımı, hash oranından ödün vermeden benzer bir algoritma ile kripto para madenciliği yapmak için ikili bir Ethereum madencisi ile oluşturulmuştur.

Claymore ayrıca sürekli olarak yeni güncellemeler sunması ve iyi optimize edilmiş olmasıyla da ünlüydü. Claymore’un Dual Ethereum v15.0 sürümü, AMD ve NVIDIA tabanlı GPU madencileri için mevcuttur. Claymore, Ethash için özel olarak tasarlanmış olmasına rağmen, diğer benzer madencilik algoritmalarıyla mükemmel bir şekilde çalışıyor, ancak şu anda (Şubat 2021) 384’ten sonra Ethereum için çalışıp çalışmayacağı belli değil.

WildRig Multi Madenci
GPU madenciliği için WildRig Multi Miner yazılımı 30’dan fazla farklı algoritmayı destekler. WildRig Multi, modern AMD GPU’larına odaklanır ve hem Linux hem de Windows sistemlerinde desteklenir. Ağdaki geliştirici ücreti yüzde 2 olarak belirlendi.

KawPoW Madenci
KawPow, her tür madencilik havuzuna verdiği destek nedeniyle madenciler arasında çok popülerdir. Bu madencilik yazılımının en büyük dezavantajı, AMD GPU cihazları için uyumsuzluktur. Kawpow Miner 1.2.3, Şubat 2021 itibariyle bu çok amaçlı madencilik yazılımının en son sürümüdür.

GPU’larla Ne Madencilik Yapmalı
GPU’larla madencilik yapmak için bir kripto para birimi seçmek, yeni madencilerin karşılaştığı en büyük sorunlardan biridir. Karar verirken, en sık sorulan sorulardan biri, GPU’larla kripto para madenciliğinden ne kadar kazanılabileceğiydi.

Başlamak için, projenin GPU’larla çıkarılmadan önce iş kanıtı’nı (PoW) destekleyen bir blok zinciri mimarisi üzerine inşa edilmesi gerekir. Ayrıca, blok ödülleri de dahil olmak üzere bir kişinin GPU’dan ne kadar ödül kazanabileceğini farklı faktörler etkiler.

Blok ödülü, bir blok zincirinde bir kriptografik denklem bloğunu tamamlamak için bir madenci / madenci havuzuna verilen kripto miktarıdır.

Örneğin, Bitcoin 2009’da piyasaya sürüldüğünde, bir blok madenciliği size 50 BTC kazandırır. Ancak 2012’de blok ödülü yarı yarıya 25 BTC’ye düşürüldü. 2016 yılına kadar, bu tekrar yarı yarıya 12,5 BTC’ye düşürüldü. Sonunda, Mayıs 2020’de ödül yarı yarıya düşerek 6,25 BTC’ye geriledi.

Madencilik için en iyi kriptolar, madencilikte kullanılan elektrik ücretlerini ve madencilik cihazının / teçhizatlarının maliyetini karşılayabilecek ödüller verenlerdir.

GPU ile Madencilik İçin En İyi Kripto
2021’de GPU ile madencilik yapmak için en iyi kriptolardan bazıları şunlardır.

Grin (GRIN)
Grin, yüksek blok ödülleri olan nispeten yeni bir kripto para birimidir. Grin ağında madenciliğin karmaşıklığı dinamik olarak değişse de, madencilik nispeten kolaydır ve proje sınırsız para sunar – madenciler için bir zevk. Çıkarılan blok başına 60 GRIN ödüllendirilir. 1 Şubat 2021 itibarıyla şu anda 0,34 dolardan işlem gören bir grin madeni para.

Bitcoin Gold (BTG)
Bu, özellikle GPU madenciliği için oluşturulan birkaç kripto para biriminden biridir. Mimari, GPU madenciliğini desteklemek için mükemmel şekilde optimize edilmiştir. Aynı zamanda nispeten istikrarlı bir fiyatı olan birkaç sabit olmayan kriptodan biridir.

Bitcoin Gold, Zhash hashing işlevini uygular ve mayınlı bir blok için 12,5 BTG sunar. Bir BTG şu anda 1 Şubat 2021 itibarıyla 10.65 dolardan işlem görüyor.

Litecoin (LTC)
Litecoin, Scrypt protokolünün ilk kullanıcılarından biriydi, yani ağ GPU madenciliği için en uygun olanıdır. Litecoin, SCRYPT protokolünü kullandığı için ASIC olmadan çıkarılabilir. Ağ ayrıca düşük ücretlerle yüksek hızlı işlemler sağlar.

Bir bloğu tamamlamak size 12,5 LTC kazandırır. Litecoin şu anda 1 Şubat 2021 itibariyle 132 dolar değerindedir.

Artık GPU’larla nasıl madencilik yapılacağını öğrendiğinize göre, ASIC Mining (Madenciliği) Nedir? cevabını da inceleyin.

CevaplaGPU Madenciliği Nedir?
Başa dön