Uygulama Katmanı Protokolleri Nelerdir?

SorularUygulama Katmanı Protokolleri Nelerdir?
AvatarCoinFinans Staff sordu 3 yıl önce
Uygulama Katmanı Protokolleri Nelerdir?
1 Cevap
Best Answer
AvatarCoinFinans Staff cevaplandı 3 yıl önce

Kripto alanında çok fazla atılan “protokol” kelimesini duymuş olabilirsiniz – tam olarak neyi ifade ediyor?

Uygulama katmanı, bir iletişim kanalının teknik ayrıntılarını maskeleyen ve bir ağda kullanıcı arayüzü olarak hizmet veren bir soyutlama seviyesidir. Uygulama katmanı, son tüketiciler için optimum kullanım ve birlikte çalışabilirlik sağlamak için bir sistemin işlemlerini soyutlamaktan (veya gizlemekten) sorumludur. Örneğin, HTTP yalnızca geliştiricilerin anladığı birincil bir katmandır, web sayfaları ise kullanıcının kolayca etkileşime girebileceği uygulama katmanlarıdır.

Bazen seviyeler olarak adlandırılan katmanlar, internette ve diğer geleneksel bilgisayar ağlarında kullanılan iletişim protokolleri setini belirtmek için kullanılır. Ağ bileşenlerini izlemeye yönelik aynı yaklaşım, blok zinciri gibi merkezi olmayan defter teknolojilerine (DLT) de uygulanabilir. Bu nedenle, blockchain teknolojisini iyice anlamak, farklı katmanları hakkında biraz bilgi gerektirir.

Bu kılavuz, kolay ve anlaşılır bir şekilde protokollerin iç işleyişini ve blok zinciri ile nasıl ilişkili olduklarını açıklamayı amaçlamaktadır. HTTP (hiper metin aktarım protokolü) ve TCP (aktarım kontrol protokolü) / IP (internet protokolü) gibi eski ağlar ve protokollerin aksine, blok zinciri ağ kavramsal modellerinin henüz standartlaştırılmamış olduğunu unutmayın. Bu nedenle, burada verilen ana hat, bir blockchain ağının birden çok bileşeninin birlikte nasıl çalıştığını göstermenin birçok yolundan yalnızca biridir.

Blockchain Protokolleri Nelerdir?
Blok zinciri protokolleri, bilgi paylaşımını kolaylaştıran ve işlem doğrulama, sistem güvenliği, katılımcı düğümlerin etkileşimi vb. Gibi süreçleri dikte eden blok zinciri tabanlı bir DLT’nin kritik bileşenleridir.

Bunu okumaya devam ederken, bilgi işlem dünyasındaki katılım koşullarını tanımlayan kurallar olarak protokollerin daha geniş tanımını aklınızda bulundurmanızda fayda var.

Bu tanım, internet üzerinden iletişim kuran çoklu düğümlerin veya bilgi işlem cihazlarının çeşitli blok zinciri platformlarına güç verdiği merkezi olmayan bilgi işlem dünyası için de aynı şekilde geçerlidir. Blok zinciri alanında, bu protokoller, merkezi bir denetleyiciye ihtiyaç duymadan bilginin nasıl saklandığını tanımlar.

Legacy Ağlarda Thin Protokoller
Legacy ağlar, “zayıf” protokoller ve “güçlü” uygulamalar dediğimiz şeylere sahiptir. Örneğin, TCP / IP ile, üretilen değerin büyük kısmı, üzerine inşa edilen uygulama katmanında yakalanır. Ancak çoğu tüketici, muazzam değerine rağmen, temelde yatan protokol katmanının varlığından habersizdir. Örneğin, Facebook, Twitter ve Google gibi uygulamalar yılda milyarlarca dolar gelir elde ederken, TCP / IP ve HTTPS geliştiricileri tasarladıkları ağda çalışan her uygulamadan ancak bir kuruş kazanıyor.

Fat Protokolleri
Fat protokolleri, değerin çoğunluğunun paylaşılan protokol seviyesinde yoğunlaştığı ters blok zinciri dünyasına atıfta bulunur. Bu, protokolü şişman hale getirirken, değerin yalnızca küçük bir kısmı uygulama düzeyinde tahsis edilerek ince hale getirilir. Blok zinciri alanındaki yağ protokolleri, bu nedenle, büyük ölçüde TCP / IP kurulumu tarafından tanımlanmış olan eski internet kurallarının belirgin bir şekilde tersine çalışır.

Kripto Neden Fat Protokollerine ve Thin Uygulamalara Sahip?
Yukarıda belirtildiği gibi, blok zinciri, yağ protokolleri ve ince uygulamalar arasındaki geleneksel ilişkiyi tersine çevirir. En iyi iki protokol olan Bitcoin ve Ethereum, merkezi olmayan bilgi işlem dünyasında yağ protokolleri ve ince uygulamalar arasındaki etkileşimin net bir resmini sunar.

Nisan 2021 itibariyle, Bitcoin 1 trilyon doların üzerinde oldukça büyük bir piyasa değerine sahipken, üzerine inşa edilen uygulamalardan veya onu kullananlardan (örneğin, Blockfolio veya Bisq) elde edilen gelir nispeten küçük kalmaya devam ediyor. Akıllı sözleşme platformunda çalışan 3.000 ademi merkeziyetçi uygulamaya (DApp) rağmen aynı şey Ethereum için de geçerli.

İlginç bir şekilde, temeldeki bir protokolün değeri ile onu kullanan uygulamalar arasındaki eşitsizlik, spekülasyonu tetikleyen değişken fiyatlara sahip yerel madeni paralardan yararlanan paylaşılan bir veri katmanı olarak gelişir.

Özellikle paylaşılan veri katmanı, yeni kullanıcıların girişini basitleştirir ve komutları çalıştıran ve yürüten karmaşık uygulamaları destekler. Bu, protokol katmanı etrafında canlı bir ekosistem oluşturan daha fazla ürünün oluşturulmasını teşvik eder ve bu da yeni kullanıcıları çeker.

Bunu Ethereum ve onun yerel kripto para birimi Ether’i (ETH) kullanan kısa bir vaka çalışmasıyla gösterelim. Geri bildirim döngüsü şu şekildedir:

1- Geliştiricileri, ilk spekülatörleri ve yatırımcıları cezbeden ETH’nin fiyatı yükselir.
2- Hepsi biraz ETH satın alıyor.
3- ETH’nin fiyatlarındaki artış ve ilk yatırımcılar, spekülatörler ve geliştiriciler kar ediyor.
4- Protokole finansal olarak yatırım yapan aynı paydaşlar, koinlerinin değerinin protokol ne kadar başarılı olursa olsun takdir edeceğini bilerek Ethereum için ürün ve hizmetlerin oluşturulmasına destek olur veya doğrudan katkıda bulunur.
5- Bu ürün ve hizmetlerden bazıları başarılı olacak ve yeni kullanıcıları Ethereum’a çekecek.
6- Yeni kullanıcılar yeni geliştiriciler, ilk spekülatörler ve yatırımcılar olacak.
7- Durulayın, tekrarlayın.

Örneğin, Ethereum protokolü, kripto para tüccarlarının MetaMask cüzdanı aracılığıyla Uniswap, Sushiswap veya DODO gibi merkezi olmayan borsalar (DEX’ler) arasında kolayca geçiş yapmasını sağlar. Tüm bunlar, ağın işlevselliğini genişleten ve aşağı yukarı doğrudan kripto para biriminin değerini yükselten ürün ve hizmetlerdir.

Bu geri bildirim döngüsü olgusu, bir ağın değerinin kullanıcı tabanı tarafından belirlendiğini belirten Metcalfe yasasını izler; ne kadar çok kullanıcı, bir ağ etkisi sayesinde o kadar fazla değer elde eder.

Birinci Katman Protokolleri
Bazen bir uygulama katmanı olarak adlandırılan bir katman bir protokolü, bir blok zinciri ağının tabanı veya ana mimarisiyle ilişkili bir sistemi ifade eder. Birinci katman protokolü, tüm ağın fikir birliği algoritması, blok süresi, işlem hacmi vb. Gibi kurallarını ve parametrelerini belirler. Örneğin, Bitcoin için birinci katman protokolü bir iş kanıtı (PoW) konsensüs algoritması kullanır, oysa Ethereum geçici olarak PoW kullanarak, tam kapsamlı bir teminatlı (PoS) ağına geçmeden önce sistemini önyüklemek için kullanıyor.

Ethereum, bazı durumlarda birinci katmandan önce, bileşenlerin yukarıdaki yeni bir katmanı desteklemesi için zemin hazırlayan bir “sıfır katmanı” gelebileceğini kanıtlıyor. Bu nedenle, Bitcoin durumunda, sıfır katmanı donanım, internet ve birinci katmanın sorunsuz işlemlerini garanti eden diğer bileşenleri içerir.

Yukarıdaki örnekler, bu kavramsal katmanların ne kadar nüanslı olabileceğini göstermektedir. Tekrarlamak gerekirse, blockchain alanı hala gelişmekte ve henüz standartlaştırılmamıştır.

Bir katman protokolünün başka bir örneği, işlevsellik açısından Ethereum’a benzeyen ancak düşük işlem maliyetleri ve daha yüksek işlem hızları sunan Binance Akıllı Zincirdir (BSC).

Mina, Solana ve Polkadot dahil olmak üzere yeni bir merkezi olmayan ağ türü, merkezi olmayan finans (DeFi) ve fungible olmayan belirteçlere (NFT’ler) yönelik DApp’lere yoğunlaşıyor gibi görünüyor. Bu arada, BTC ve XMR gibi PoW tabanlı birinci katman protokolleri de ödeme amacıyla benimseniyor.

Ne yazık ki, mevcut protokollerin hiçbiri, ademi merkeziyetçilik ve güvenlik gibi diğer blok zinciri özelliklerinden ödün vermek zorunda kalmadan küresel kullanıma uygun seviyeye henüz ölçeklenmedi. Bu nedenle birçok geliştirici ikinci katman çözümlerinin kullanımını önermektedir.

Katman 2 Protokolleri (Layer 2 Protocols)
İkinci katman çözümleri veya zincir dışı blok zinciri protokolleri olarak da bilinen ikinci katman protokolleri, yükün bir kısmını taşımak, ölçeklenebilirlik ve hatta birlikte çalışabilirlik özellikleri sağlamak için birinci katman ağlarının üstüne oturan protokollerdir.

Katman iki protokol, temel ağ adına işlem gerçekleştirebilir. Çoğu durumda, zincir dışı seçenekler yerel platformun ölçeklenebilirlik sınırlamalarını ve operasyonel zorlukları çözmek için tasarlanmıştır. İkinci katman çözümlerinden bazılarına bir göz atalım.

State Kanalları (State Channels)
Durum kanalları, kullanıcıların blok zinciri dışındaki (zincir dışı) bir katmanda birbirleriyle doğrudan işlem yapmalarına izin veren mekanizmalardır. Sonuçları yalnızca bir kanal kapandığında blok zincirine bildirirler. Durum kanallarını kullanan ikinci katman protokolünün harika bir örneği Lightning Network’dür.

Lightning Network, Bitcoin blok zincirinin üzerinde çalışan, ana zinciri tıkanıklığı gidermek ve daha büyük işlemler için serbest bırakmak için zincir dışı çok sayıda küçük işlemi gerçekleştirmeyi amaçlayan iki katmanlı bir ödeme kanalıdır.

Plasma
Plasma, Ethereum blok zinciri için bir ölçeklendirme çözümüdür. Bitcoin’in Lightning Network’ünden farklı olarak Plasma, Ethereum tarafından desteklenen diğer “çocuk zincirlerinin” oluşturulmasını destekleyen genelleştirilmiş bir çerçeve sağladığı için farklı bir yaklaşım benimsiyor.

Plasma, Ethereum’un temelde soyulmuş sürümlerini oluşturmak için Merkle Trees artı akıllı sözleşmeler kullanır. Ne yazık ki, orijinal Plazma modeli hiçbir zaman uygulanmadı ve Ethereum şu anda İyimser Toplama gibi diğer katman iki çözümüne odaklanıyor.

Optimistic Rollup (OR)
İyimser Toplama, Ethereum’un akıllı sözleşmelerini ve DApp ekosistemini ölçeklendirme yoluyla geliştirmek için oluşturulmuş zincir dışı bir teknolojidir. İyimser Toplama, Ethereum’un mevcut 10-20 tps’nin aksine saniyede 100-2.000 işleme (tps) ölçeklenmesine izin verecek. OR’nin Plazma’nın halefi olarak kabul edildiğini unutmayın.

Ameliyathane için önde gelen aday, yeni DEX sürümünün piyasaya sürülmesinden kısa bir süre sonra Uniswap v3 ile entegre edilecek olan İyimserliktir. Tanıtım aşamasında Uniswap, Optimism sayesinde gaz maliyetlerini 100 kata kadar düşürmeyi ve kullanıcı deneyimini iyileştirmeyi başardı.

İkinci katman ölçeklendirme çözümleri, birinci katman protokollerinin sınırlamalarının katman üç platforma taşınmasını önleyerek DApp’lerin çoğalması için zemin hazırlar.

Ethereum’un durumunda, üzerinde çalışan uygulamalar sürekli olarak ağ kapasitesini tüketerek darboğazlara neden oluyor. Katman iki çözümün, yüksek ücretlerin ve yavaş onay sürelerinin üstesinden gelmek için ağın tıkanıklığını gidermesi amaçlanmaktadır.

Katman 3 Protokolleri
Genellikle uygulama katmanları olarak bilinen üçüncü katman protokolleri, uygulamaların blok zincirlerinde çalışmasına izin veren protokollerden ve uygulamaların kendisinden oluşur. Bunlar daha önce tartışılan ince protokollerdir.

Katman üç blok zinciri protokolleri, belirli bir DApp’ın kullanım durumuna bağlı olarak iki ana alt katmana (uygulama ve yürütme) ayrılabilir.

Uygulama bölümü, ana bileşenlerin API’ler, kullanıcı arayüzleri (UI’ler) ve komut dosyaları olduğu bir blok zinciri ile kullanıcı etkileşimlerini kolaylaştırmayı amaçlayan kullanıcıya yönelik uygulamalarla ilgilenir. Bu kategorideki DApp’ler, API’leri kullanarak temel blok zinciri ile etkileşime girer.

Öte yandan, yürütme katmanı kuralları ve akıllı sözleşmeleri ele alır. Bu nedenle, kod olan gerçek uygulama suyunu tutar. İki katman arasındaki kesişim, yürütme sırasında görünür.

Örneğin, bir kullanıcı bir işlem başlattığında, süreç uygulama katmanından yürütme katmanına geçer. Akıllı sözleşmeler oluştururken farklı blok zincirlerinin farklı programlama dillerini desteklediğini unutmayın. Örneğin, Ethereum Solidity kullanıyor, EOS ise C++ ‘yı destekliyor. Akıllı sözleşmeler oluşturmak için diğer önde gelen programlama dilleri arasında JavaScript (NEO) ve Golang (Hyperledger) bulunur.

Merkezi olmayan uygulamalar olarak da bilinen, büyük ölçüde değişen ve farklı biçimlerde gelen bazı katman üç protokolüne bir göz atalım.

Uniswap
Uniswap, alandaki en büyük DEX’lerden biridir ve Ethereum blok zinciri tarafından desteklenmektedir. Binance ve Coinbase gibi merkezi ticaret platformlarının aksine, Uniswap bir sipariş defteri olmadan çalışır. Bunun yerine, ticari likidite sağlamak için otomatik bir piyasa oluşturma (AMM) çerçevesi kullanır. DEX’in ilk yinelemesi, mevcut bir rakip tarafından parça parça kopyalandı, bu nedenle, herhangi birinin kodunu (ticari olarak) iki yıl boyunca kullanmasını engelleyecek olan gelecek sürüm 3 için bir iş kaynağı lisansı yayınladı.

Yearn.finance
Yearn.finance, kullanıcıların merkezi olmayan platformlarda yatırılan fonlardan otomatik olarak en yüksek getiriyi kazanmalarına yardımcı olmak için Ethereum blok zincirinde çalışan bir DeFi DApp paketidir. Yearn.finance’daki ürünlerden bazıları arasında Vaults, Earn, Zap, yInsure ve StableCredit bulunur.

NBA Top Shot
NBA Top Shot, video formatında en iyi NBA olaylarını sunan lider bir NFT platformudur. Çıkış, NBA hayranlarının, değeri ve nadirliği değişen bu NFT olaylarını satın almasına ve takas etmesine olanak tanır. Değerleri aynı zamanda öne çıkan oyuncuya da bağlıdır. Örneğin, bir LeBron James NFT, bu yılın başlarında 200.000 $ ‘dan el değiştirdi.

Alien Worlds
Alien Worlds, oyuncular arasındaki ekonomik işbirliğini ve rekabeti taklit etmek için DeFi alanını kullanan NFT tabanlı bir oyundur.

Kapanış Düşünceler
Yukarıdaki açıklamalar, merkezi olmayan bir ağın çeşitli katmanlarını detaylandırarak, blockchain teknolojisini anlamak için çok teknik olmayan bir yaklaşım, özellikle de farklı katmanların merkezi olmayan bir platformun en iyisini ortaya çıkarmak için nasıl etkileşimde bulunduğunu sağlar. Bir katmanın yokluğunun veya varlığının, dağıtılmış bir ağın genel çekiciliğini etkilediğini unutmayın.

Birinci katman, merkezi olmayan sistemleri desteklemek için temel altyapıyı oluşturduğu için çok önemlidir. Katman iki protokol, temeldeki blok zincirinin ölçeklenebilirlik eksikliklerini azaltır. Ne yazık ki, çoğu katman üç protokolü (DApp) bugün doğrudan birinci katman protokolleri üzerinde çalışarak ikinci katmanı atlıyor. Bu sistemlerin istediğimiz kadar sorunsuz çalışmaması şaşırtıcı değil.

Üçüncü katman uygulamaları nihayetinde blok zincirleri için gerçek dünya kullanım durumları yaratır, bu yüzden kesinlikle önemlidirler. Bununla birlikte, eski ağların aksine, temel blok zincirleri kadar neredeyse değer yakalayamazlar.

CevaplaUygulama Katmanı Protokolleri Nelerdir?
Başa dön