Gizlilik Coin’i (Privacy Coins) Nedir?

SorularGizlilik Coin’i (Privacy Coins) Nedir?
AvatarCoinFinans Staff sordu 3 yıl önce
Gizlilik Coin’i (Privacy Coins) Nedir?
1 Cevap
Best Answer
AvatarCoinFinans Staff cevaplandı 3 yıl önce

Gizlilik coinleri ne kadar özeldir? Yasal mı? Buna ve daha fazlasına, bu gizlilik coinlerine derinlemesine dalarak cevap veriyoruz.

Bitcoin, devlet kontrolündeki ulusal para birimlerine alternatif bir para sistemi olarak tanıtıldı. Ne yazık ki, sahte doğası nedeniyle, bazı kripto savunucuları, özellikle kripto para birimlerinin kullanımını yasaklayan veya bastıran otoriter devletlerde, kullanıcılarını yeterince korumak için gerekli gizlilik özelliklerinden yoksun olduğuna inanıyor.

Aslında, Bitcoin halka açık bir blok zinciri olduğu için bazı yönlerden itibari para birimlerinden daha az gizlilik sunar; bu, zincir analizi yapmak için yeterli kaynağa sahip olan herkesin potansiyel olarak bir açık adresin arkasındaki gerçek kimliği ortaya çıkarabileceği anlamına gelir.

Monero ve Dash gibi biraz tartışmalı gizlilik coinleri, kullanıcılara anonim olarak değer gönderme ve alma olanağı sağlayarak bu sorunu ele almak için öne çıktı.

Bugün, kripto pazarında gizlilik odaklı o kadar çok coin var ki, hangilerinin ihtiyaçlarımıza uygun olacağını seçmek zorlaşıyor. Gizlilik coinlerinin, kara para aklamayı (ML) ve terörizmin finansmanını (TF) kolaylaştırma kabiliyetleri nedeniyle küresel kara para aklamayı önleme (AML) düzenleyicilerinin hedefinde gittikçe arttığı ve bunun sonucunda birçok borsa tarafından listeden çıkarıldığı söylenmelidir. Lütfen gizlilik coinleri ile uğraşırken dikkatli olun ve yerel yasalara uyduğunuzdan emin olun.

Bu makale en iyi gizlilik coinlerini gözden geçirecek ve ayırt edici özellikleri hakkında konuşacaktır.

Gizlilik CoinleriNedir?

Gizlilik coinleri, menşe ve varış noktalarını gizleyerek özel ve anonim blok zinciri işlemlerine güç veren bir kripto para birimi sınıfıdır. Kullanılan tekniklerden bazıları, bir kullanıcının gerçek cüzdan bakiyesini ve adresini gizlemeyi ve zincir analizinden kaçınmak için birden fazla işlemi birbiriyle karıştırmayı içerir.

Şeffaflık ruhu çerçevesinde, Bitcoin ve diğer gizlilik dışı blok zincirleri, herkesin ağlarındaki genel adresleri ve işlemleri görüntülemesine izin verir, bu da birisinin para yatırma ve çekme işlemlerini izlemeyi nispeten kolaylaştırır.

Bununla birlikte, gizlilik coinleri iki farklı yönü ele alır; anonimlik ve izlenemezlik. Anonimlik, bir işlemin arkasındaki kimliği gizlerken, izlenemezlik, üçüncü tarafların blok zinciri analizi gibi hizmetleri kullanarak işlemlerin izini takip etmesini neredeyse imkansız hale getirir.

Gizlilik Coinleri Tarafından Kullanılan Stratejiler
Anonimliği ve izlenemezliği etkili bir şekilde korumak için, gizlilik coinleri çeşitli farklı stratejiler kullanır; bunların en popülerleri gizli adresler, halka imzalar, CoinJoin ve zk-SNARK’ları içerir.

Gizli adresler, bir alıcıya bağlanmaktan kaçınmak için göndericinin gönderilen her işlem için yeni bir adres oluşturmasını gerektirir. En iyi gizlilik coinlerinden biri olan Monero (XMR), çift anahtarlı gizli adres protokolü (DKSAP) adı verilen gizli adres sürümünü kullanır.

CoinJoin, çeşitli kişilerden gelen işlemleri tek bir işlemde birleştiren ve ardından bunları yeni adresler kullanarak ilgili kullanıcılarına dağıtan bir coin karıştırıcısı olarak bilinir.

Zk-SNARKs (Sıfır Bilgi Özlü Etkileşimli Olmayan Bilgi Argümanı), kripto para birimi sahiplerinin, ilgili taraflar ve hesap bakiyeleri gibi kritik tanımlayıcı bilgileri ifşa etmeden bir işlemin geçerliliğini kanıtlamasına olanak tanır.

Gizlilik Coinleri Yasal mı?

Evet ve hayır. Gizlilik Coin’lerin yasallığı, bireysel yargı alanlarına bağlıdır. Örneğin, Güney Kore’de hükümet, kara para aklamayı engellemek için ülkenin kripto borsalarında gizlilik coinlerinin ticaretini yasaklıyor.

Bununla birlikte, gizli coinleri yasaklamayan yargı bölgeleri de onları onaylamadı, bu da operasyonlarının bir ülkenin yasalarında gri bir alandan yararlandığı anlamına geliyor.

Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri hükümeti, özel ağlarda gerçekleştirilen işlemlerin gizlenmesini ortadan kaldıracak araçlar geliştirmek için farklı bir yol izledi.

Özel işlemler, kara para aklama ve terörizmin finansmanı gibi kötü niyetli faaliyetleri mutlaka teşvik etmez. Bazı kullanıcılar sadece finansal mahremiyetlerine değer veriyor ve temel haklarını kullanıyorlar, ancak izlenemeyen dijital para birimlerini kısıtlayan devlet kurumlarının sayısı giderek artıyor. İlginç bir şekilde, Naval Ravikant, Elon Musk ve Edward Snowden gibi birçok tanınmış kişi, gizlilik odaklı uygulamaları savunmaya devam ediyor.

Finansal Eylem Görev Gücü (FATF) gibi küresel düzenleyicilerin gizlilik coinlerine getirdiği eylemleri ve rehberliği izlemek önemlidir. Gizlilik coinleri henüz yasaklanmamış olsa da, FATF Seyahat Kuralı gibi düzenlemeler nedeniyle bilgi paylaşım gereksinimlerine tabi olan her iki ülke ve borsalar için işleri zorlaştırıyor.

Kamuoyuna danışıldıktan sonra Haziran 2021’de yayınlanacak olan yeni bir FATF taslak kılavuzu, FATF’in gizlilik coinleriolarak adlandırdığı gibi, gelişmiş anonimlik para birimleri (AEC) ile ilgilenenler için yeni AML / CFT önerileri içerecektir.

Gizlilik Coinleri Neden Bazı Borsalarda Listeden Kaldırılıyor?

Gizlilik Coinlerinin listeden çıkarılması, bir ülkenin görüşlerine veya AML / CFT yükümlülüklerine ve karşılık olarak özel işlemleri nasıl düzenlediğine bağlıdır. Gizlilik odaklı kripto para birimi işlemleri düzenleyicilerden kaçabilirken, finansal bekçilerin merkezi borsalar üzerinde hakimiyeti vardır.

Bir düzenleyici, sınırları içinde belirli bir kripto para birimini yasakladığında, bir borsanın mümkün olan en kısa sürede ticareti durdurması veya kapanma riskiyle karşı karşıya kalması gerekir. Bu gibi durumlarda, bazı kripto pazarları ticareti durdurmayı seçebilirken, diğerleri coini platformlarından tamamen çekebilir.

Gizlilik coinleri, son birkaç ayda düzenleyiciler tarafından artan incelemeyle karşı karşıyadır ve bu durum, bazı borsaları, yasal zorluklardan kaçınmak için onları listeden çıkarmaya zorlamıştır.

Bu olay ışığında, Dash (DASH), Monero (XMR) ve Zcash (ZEC) gibi en iyi gizlilik coinleri Bittrex, CoinCheck, Coinbase UK ve ShapeShift dahil olmak üzere birçok önde gelen ticaret platformu tarafından listeden çıkarıldı (tersine, Gemini aslında Zcash’i ekledi. Eylül 2020).

Listeden kaldırmanın arkasındaki sebep, ülke düzenleyicilerine borsalarının veya sanal varlık hizmet sağlayıcılarının (VASP’ler) fon aktarırken kullanıcı tanımlayıcı bilgileri paylaşmalarını sağlamak için büyük baskı uygulayan FATF Standartları Önerisi 16 Seyahat Kuralı gerekliliğiydi. Bir düzenleyici, bir işletme lisansı veya tescil için başvururken VASP’lerinin bu yükümlülüğü karşılamasını zorunlu kılarak uyumu zorlar.

Tüm bu önlemlere rağmen, bazı raporlar, gizlilik özelliklerinin olmamasına rağmen suçluların hala Bitcoin’i tercih ettiğini gösteriyor.

Dash
Dash, 2014 yılında Bitcoin’in bir fork’u olarak başlayan anonim bir kripto para birimidir. Öncü gizlilik jetonu daha sonra XCoin olarak adlandırıldı, daha sonra DarkCoin’e, ardından da Dash olarak değiştirildi. Dash, gerçek işlem girdilerini maskelemek için CoinJoin stratejisini kullanan PrivateSend gibi seçmeli anonimlik özelliklerini içerir.

Kripto para biriminin gelişimini sürdüren Dash Core Group (DCG), Dash’in kullanılabilirlik ve kullanıcı korumasına odaklandığını açıklıyor. Bitcoin fork’u olmak, Dash’in yerel olarak anonim olmadığı anlamına gelir. Ek olarak, DashPay’in CEO’su Ryan Taylor, Dash’in anonimliği artırılmış bir kripto para birimi (AEC) olmadığını düşünüyor.

Bir Bitcoin çatalı olarak, cüzdan bakiyeleri ve adresleri gibi işlem detayları, bir kullanıcı PrivateSend seçeneğini kullanmadıkça, blok zincirinde halka açıktır.

Dash VS Bitcoin
Dash ve Bitcoin arasındaki temel fark, fikir birliği algoritmalarında yatmaktadır. Örneğin, her ikisi de yerel olarak çalışma kanıtı (PoW) kullanarak çalışırken, Dash, bir Proof of Stake (PoS) mekanizması tarafından desteklenen masternodları barındıran ekstra bir katmana sahiptir.

Sonuç olarak Dash, daha yüksek işlem hızı ve düşük işlem maliyetleri nedeniyle kullanım kolaylığı açısından en iyi gizlilik coini olarak görülebilir. Özellikle Dash, neredeyse anında işlem yapılmasını sağlayan kullanışlı bir mekanizma olan InstantSend özelliğini kullanır.

Bitcoin, Dash’e kıyasla gizlilik açısından geride kalıyor, çünkü ikincisi, kullanıcılarının işlemlerini kamu denetimine açıp açmamayı açıkça seçmelerine izin veriyor.

Dash VS Monero
Her iki kripto para biriminin de gizlilik işlevleri olmasına rağmen, tasarımlarında temel farklılıklar vardır. Dash, PoW ile PoS’yi birleştiren iki katmanlı bir sistem kullanır. Ayrıca, anonimlik özelliği PrivateSend işlevi aracılığıyla isteğe bağlıdır.

Öte yandan, Monero ağındaki işlemler yerel olarak anonimdir. Dash’in CoinJoin kullandığını, Monero’nun ise halka imzaları, RingCT vb. Dahil olmak üzere bir dizi gizlilik geliştirme stratejisi kullandığını ve Dash’den daha izlenemez hale geldiğini unutmayın.

Monero, gizlilik söz konusu olduğunda Dash’in önüne geçer, ancak DASH, XRM’den çok daha hızlı ve kullanımı daha ucuzdur.

Dash Vs Zcash
Dash, X11 karma algoritmasını kullanırken Zcash, zk-SNARKs mekanizmasını ve Equihash algoritmasını kullanır. Bitcoin forkları, 2MB blok boyutu sınırı ve 2,5 dakikalık blok onay süresi gibi bazı benzerlikleri paylaşıyorlar.

Gizlilik söz konusu olduğunda, Dash’in işlemleri masternodlara erişildiğinde izlenebildiği için Zcash, Dash’i yener.

Monero
Monero (XMR), kapsamlı anonimliği desteklemek için RingCT, gizli adresler ve Ring imzaları gibi güçlü bir gizlilik özellikleri paketi kullandığından, çoğu kişi tarafından piyasadaki en iyi anonim kripto para birimi olarak kabul edilir.

Aslında, Monero’nun gizliliği o kadar istisnai ki Amerika Birleşik Devletleri İç Gelir Servisi (IRS), anonimlik teknolojisini kırabilen herkes için kabaca 625.000 $ lık bir ödül koymak zorunda kaldı. Bununla birlikte, bir Chainalysis çalışanı, “Monero’nun [sadece] akıllıca icat edildiğini”, ancak kusursuz olmadığını iddia etti.

Monero Vs Bitcoin
PoW mutabakat algoritması üzerinde çalışmanın yanı sıra, Bitcoin yalnızca sahte bir kripto para birimi olduğu için, Monero var olan en özel paralardan biri olduğu için ikisinin büyük farklılıkları var.

Madencilikte, Bitcoin çoğunlukla ASIC’leri (uygulamaya özel entegre devreler) gerektirirken Monero, madencileri tek seçenek olarak CPU madenciliğine bırakan ASIC’lerin kullanılmasını önermiyor. Ek olarak, önde gelen kripto para birimi SHA-256 hashing algoritmasını kullanırken, XMR destekli protokol RandomX’i kullanır.

Ayrıca, Bitcoin ağı sabit bir blok boyutuna sahipken Monero, işlem hacimlerindeki ara sıra artışlar için en iyisi olan esnek bir blok boyutuna sahiptir. Tüm bunlara rağmen, bir araştırmaya göre, Bitcoin’in takas etmesi daha kolay olduğu ve kriptodan fiat’a daha fazla rampa sunduğu için daha fazla suçlu XMR yerine BTC’yi tercih ediyor.

Zcash
2016’da piyasaya sürülen Zcash, Bitcoin’in bir çatalı olan Dash ile aynı kökü paylaşan bir başka üst düzey gizlilik coinidir. Electric Coin Company tarafından yönetilen kripto, işlemleri onaylamak için enerji yoğun PoW mekanizmasını kullanıyor.

Zcash, korumalı işlemler ve zk-SNARKS adı verilen gizlilik ve izlenemezlik mekanizmaları aracılığıyla işlemleri gizleme seçeneği de sunar.

Zcash VS Monero
İlk olarak, Zcash zk-SNARKs özelliğini kullanırken, Monero gizli adresleri, halka gizli işlemleri ve halka işlemlerini birleştirir. Zcash, Monero’da gerçekleştirilen herhangi bir işlem varsayılan olarak anonim iken isteğe bağlı gizliliği destekler.

Zcash’te kullanıcılar, hangi işlemleri gizlemek ve hangilerini herkese açık hale getirmek istediklerini seçme esnekliğinin tadını çıkarırlar.

Öte yandan Monero geliştiricileri, gizliliği isteğe bağlı hale getirmenin özel ağın anonimlik setini zayıflatacağına inanıyor.

Zcash VS Bitcoin
Zcash, Bitcoin’in bir klonudur, ancak isteğe bağlı gizlilik gibi ek özelliklere sahiptir. Zcash ve Bitcoin arasındaki diğer bir fark, madencilik ödüllerinin dağıtımında belirgindir.

Örneğin, Bitcoin madencileri tüm ödülleri eve götürürken, Zcash farklı bir yaklaşım sergiliyordu. Açıklamak gerekirse, madencilik teşviklerinin yüzde 10’u Electric Coin Company’ye gidiyordu ve gelecekteki gelişmeleri finanse etmek için firmanın hissedarları arasında paylaşılıyordu. Ancak, Kasım 2020’de yapılan yarılanma, “Kurucular Ödülü” nden kurtuldu. Artık madenciler blok ödüllerinin% 80’ini alırken, kalan% 20’si yeni Büyük Bağış Fonlarına, ECC’ye ve Zcash Vakfı’na veriliyor.

Beam
Beam, Mimblewimble adlı yeni bir anonimlik blok zinciri kullanan özel bir kripto para birimidir. Gizliliğin yanı sıra, teknoloji, daha hızlı indirilebilen ve doğrulanması ve senkronize edilmesi daha kolay olan kompakt veri çözümleri sunarak PoW protokollerinin ölçeklenebilirliğini artırır.

Beam ayrıca tanımlanamayan adresler aracılığıyla izlenemeyen işlemler de sağlar. Beam ayrıca Dandelion mekanizmasını kullanarak ağ trafiğini de maskeler. Uzaktan, tek bir bloğu oluşturan küçük işlemler, tek bir büyük işlem olarak sunulur.

Grin
Ocak 2019’da piyasaya sürülen, Beam ile aynı Mimblewimble blok zincirini paylaşan Grin, sansüre dayanıklı ve ölçeklenebilir en iyi gizlilik coinleri arasında yer alıyor. Grin, anonim kurucusundan bağımsız olarak kendisini diğerlerinden ayırır. Bu nedenle, geliştirici teşvikleri esas olarak bağışlardan gelir.

Özellikle, platformun madencilik konusunda tartışmalı olsa da heyecan verici bir kuralı var; madenciler süresiz olarak aynı oranda ödül alırlar, bu da Aralık 2030’da ağa katılan bir madencinin Ocak 2019’daki ilk madenciyle aynı miktarda ödül alacağı anlamına gelir.

Ağ, geliştirici ve kullanıcı deneyimlerini geliştirmek ve gizlilik, güvenlik, uyumluluk ve gelişmiş dosya işleme sağlamak için Slatepack adı verilen tek tip bir işlem standardı kullanır.

Sonuç
Özünde, kriptografi, yabancıların mevcudiyeti arasında güvenli iletişime izin vermek için tasarlanmış bir dizi uygulama ve tekniktir. Bu nedenle, gizlilik kripto para birimleri, izlenemez nitelikleri cezai ilişkilerle ilgili tartışmalara neden olmasına rağmen, kripto ekosisteminin merkezi bir parçasıdır.

Ne yazık ki, raporlar kara para aklama, terörizmin finansmanı ve diğer yasadışı faaliyetlerde kripto paranın yalnızca küçük bir yüzdesinin kullanıldığını öne sürdükten sonra bile, dünyanın dört bir yanındaki hükümetler onlara soğukkanlılık vermeye devam ediyor.

Monero, en güçlü gizlilik özelliklerine sahip olmaya devam ederken, Zcash ve Dash, halka açık işlemler yürütme seçeneği sunar. Beam ve Grin, gizlilik kadar ölçeklenebilirliğe de değer veren kullanıcılar için çok uygundur.

CevaplaGizlilik Coin’i (Privacy Coins) Nedir?
Başa dön